/ netinfo
Камерна музика, в изпълнение на Трио „Aд Либитум”, ще звучи в Сарафкината къща от 19:30 часа. Концертът на музикантите от Лютерщадт Витенберг—Германия е организират от Община Велико Търново и Регионалния историчски музей и е с вход свободен.

Трио „Aд Либитум” в състав Михаил Маринов (цигулка), Михаел Щоле (пиано) и Волфганг Преториус (виолончело) музицират в Лютерщадт Витенберг и околността от 2003 година. Музикалното наименование на триото „ad Libitum“ означава „Tака, както обичате и ви се харесва”.

Камерен оркестър „Търновград” с първи концерт в Лапидариума

Това име прекрасно пасвана на амплоато им и стремежа да зарадват публиката с високо изпълнителско ниво на произведения от класиката, романтизма (Моцарт, Бетовен, Шуберт, Дворжак), така и рядко свирени триа от Клара Шуман, Луис Фердинанд фон Пройзен и Хайнрих ХХIV. Ройс-Костритц, както и музикални бисери от световно известната  популярна салонна музика.

Цигуларят Михаил Маринов от 1983 до 1991 г. е концертмайстор на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, след което продължава кариерата си в Германия. Волфганг Преториус е соло-виолончелист на Мителдойче Ландестеатър в град Лютерщадт Витенберг, преподавател и музикален педагог, а Михаел Щоле е с над 40 години кариера като корепетитор, диригент, преподавател и музикален критик.

Пред великотърновската публика триото ще изпълни богата и разнообразна програма от класически, романтични и развлекателни произведения – бисери в световната музикална литература.