Трима с обвинение за смърт по непредпазливост шест месеца след жп инцидент
Трима с обвинение за смърт по непредпазливост шест месеца след жп инцидент / DarikNews.bg, архив

Трима мъже са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на 51-годишен мъж от Г. Оряховица при жп инцидент. Произшествието е станало на 12 април т.г. при управление на жп състав.

В хода на разследването и след изготвяне на експертизи шест месеца по-късно в качеството на обвиняеми са привлечени 47-годишният И. Д. от Г. Оряховица (стрелочник) за това, че е нарушил правилата за движение на маневрения състав, като без да има право подал сигнал за маневра и не контролирал скоростта на състава. 43-годишният Х. Х. от Г. Оряховица е обвинен за  това, че преди започване на маневрата не е осигурил вагона от състава против самопридвижване, което довело до невъзможност да се изпълни правилно маневрата.

Третият обвинен е 42-годишният Д. Т. от Левски за това, че като локомотивен машинист, предприел маневра със състава, като приел сигнал за това от неовластено лице - стрелочника, и не съобразил скоростта на маневрата. На тримата е взета мярка за неотклонение "подписка". Работата по случая продължава.  

51-годишният горнооряховец беше прегазен от влак на индустриалния прелез на "Химснаб" на 12 април. Мъжът се спънал и паднал върху релсите, докато се опитвал да се качи в движение в жп композицията. В същото време машинистът извършвал маневра за скачване на необезопасени товарни вагони, един от които прегазил падналия човек.