Община Свищов
Община Свищов / netinfo
Значението на пътя Русе-Велико Търново за свързаността на Свищов обсъждаха на среща жителите на крайдунавския град с народния представител Весела Лечева от „БСП за България“. Бъдещото трасе на магистралата беше сред важните теми, от които хората се вълнуваха.

За опасността недобре планирано трасе да изолира община Свищов от удобни връзки с областните градове Русе, Плевен и Велико Търново сигнализираха те. Дали пътят ще минава близо до селата Страхилово и Павел и дали са предвидени връзки към общинския център попитаха присъстващите. Те настояват да се вземат предвид опасенията им, когато се приема окончателното решение за трасето на магистралата.

Магистралата Русе-Велико Търново е стратегически приоритет за Северна България

Още въпроси поставиха присъстващите на срещата с народния представител от „БСП за България“.

Село Хаджидимитрово е без водопровод, сигнализираха местните жители. Недостигът на питейна вода е сериозен проблем, а селото е на воден режим от години. За намаляване загубите на вода е проектиран нов водопровод, но строителство така и не започва.

На срещата присъства и пенсионирана учителка с над 35 години стаж в системата на народната просвета. Тя посочи, че пенсията й е 200 лева и е доста по-малка от пенсиите на нейни колеги, които се пенсионират сега. Педагогът посочи, че подобна е съдбата на десетки нейни колеги и възрастни хора, които едва свързват двата края.

Следващата година започва изграждането на магистралата Русе-Велико Търново

„Това е една огромна несправедливост. Ако двама учители, например са се пенсионирали преди 2000 г. и след това разликата в пенсиите им е много голяма - 200 лева. Това се дължи на средния осигурителен доход. Тази несправедливост обрича възрастните хора да живеят в едни много трудни условия.

В Алтернативния бюджет на БСП ние заложихме преизчисляване на пенсите за изравняване на старите и новите пенсии. Предстои гласуването на второ четене на закона за държавния бюджет за 2018г., където отново ще го предложим преизчисляване на пенсиите“, посочи Весела Лечева. Тя припомни, че единствено при управлението на БСП през 2008г. е имало преизчисляване на т.нар. стари пенсии.