Стартира кампания срещу трафика на хора
Стартира кампания срещу трафика на хора / Община В. Търново

Информационна кампания под мотото „По-информирани днес, по-сигурни утре!" провежда Местната комисия за борба с трафика на хора към Община В. Търново. Инициативата е посветена на 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, като отговор на факта, че все още малко хора знаят какво значи това, как да се предпазят и къде да потърсят помощ при нужда.

Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост и така да се повиши чувствителността към него. Да ангажира гражданското общество, властите и институциите за ограничаването на проблема на местно ниво, както и да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи.

Кампанията стартира с обособяването на информационни кътове във всички средни училища и гимназии във В. Търново и с обучения на учениците по темата. Към кампанията се присъединяват и Центровете за работа с деца и младежи „Отвори очи” в малките населени места в общината, като в с. Ресен вече се състоя тренинг, свързан с трафика на хора.

Местната комисия за борба с трафика на хора ще проведе и анкетно проучване сред гражданите на В. Търново, което да отчете информираността и нагласите по отношение на това престъпление.

На 18 октомври от 17.00 часа пред сградата на Община В. Търново ученици ще оформят кът и по особено интересен и оригинален начин ще информират и анкетират населението, ще раздават сини сърца – символ на подкрепа към жертвите на трафик на хора, и ще апелират към всички граждани и гости на старата столица: „По-информирани днес, по-сигурни утре!”