Старопрестолни грамоти получиха 17 великотърновци за Деня на туризма
Старопрестолни грамоти получиха 17 великотърновци за Деня на туризма / netinfo
17 старопрестолни грамоти връчи кметът на В. Търново на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес по повод Международния ден на туризма – 27 септември.
Грамотите бяха връчени снощи на коктейл в Художествената галерия „ Борис Денев”, който завърши с авторски концерт на Митко Щерев.
Сред наградените са Пламен Караджов, Стефан Шарлопов, Георги Вълев, Найден Рачев, Петър Стефанов. Грамоти получиха и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов и секретарят на Туристическо дружество „Трапезица 1902” Георги Димитров.
Отличията са за приноса им в развитието на туризма в старата столица и за популяризирането на града като престижна туристическа дестинация.

22 процента ръст на туристите в региона е отчетен през първите осем месеца на годината.

От януари до август В. Търново са посетили 282 700 туристи.

231 000 са били посетителите на старата столица за същия период на миналата година, съобщиха от Общинска агенция по туризъм “Царевград Търнов” – организатор на тържеството.




Международният ден на туризма се отбелязва всяка година по решение на генералната асамблея на Световната организация по туризма към Обединените нации. Тази година денят на туризма преминава под мотото ”Туризмът обогатява”.
По данни на ООН все повече страни напускат списъка на най-слабо развитите благодарение на туризма.