/ Община Велико Търново
Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов
Средновековните храмове музеи в Арбанаси ще бъдат отворени за богослужения за храмовите празници, а също и по други поводи, съобщиха от Общината.

Велико Търново е включен като дестинация в каталога на един от най-големите румънски туроператори

Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, подкрепена е и от великотърновския митрополит Григорий. Повод е силният интерес от поклонници и туристи към петте църкви - „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанасий“, намиращи се в селото със статут на архитектурно-музеен резерват.

Със специална заповед са определени редът и датите за църковни служби, като контролът е възложен на ръководството на Регионален исторически музей-Велико Търново.

В църквата музей „Св. Атанасий“ ще има богослужение на 18 януари, когато е нейният храмов празник. В храмовете „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ службите ще са както следва:- 6 май, 26 октомври и 8 ноември, а в църквата „Рождество Христово“ - на 25 декември.

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Освен за своите храмови празници, два от храмовете ще са отворени и по други поводи. В „Св. Атанасий“ ще могат да бъдат отслужвани опела и панахиди, а в „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ - Света литургия, служби за кръщенета и венчавки.

За времето на богослуженията петте църкви ще приемат поклонници със свободен вход. Стриктно ще се следи за спазването на всички изисквания за опазването на недвижими културни ценности.

Няма да бъде допускано паленето на свещи, с изключение на тези, свързани със службите и съпътстващия интериор. Храмовете в с. Арбанаси са сред най-изящните образци на българската архитектура в късното Средновековие. Те са строени в периода XVI-XVIII и впечатляват и с изящните си стенописи.

Велико Търново влезе на страниците на водещ испански ежедневник

Църквите са паметници на културата от национално значение. Рекорден бе интересът към тях през 2019 година. Само в „Рождество Христово“ туристите бяха над 49100, като близо 88% от тях са чужденци.

Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ е арена на Международния фестивал за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music“, който е част от европейския фестивален календар за 2020 година.