Случаят е от преди две години
Липса на 38 тона кашкавал от Държавния резерв са установили инспекторите във Велико Търново. Случаят е от преди две години, предава NOVA.

От мандрата, производител и съхранител на млечния продукт, отричат това твърдение.  Мандрата се намира в град Елена. Историята е от преди две години, когато там е имало на съхранение 64 тона кашкавал, поне на хартия.

От Държавния резерв твърдят, че са констатирали тази липса, а от мандрата заявяват, че от 2017 години нямат никакви взаимоотношения с военновременните запаси.

За липсващ кашкавал, произведен за нуждите на Държавен резерв, пишат в свои актове инспектори проверили мандрата в град Елена. „При тези проверки, те не са намерени на това място. Последвали са други и пак.

Има и актове за неизпълнени задължителни предписания”, обясни Никола Костадинов, директор на ТД на „Държавни резерви и военновременни запаси”-Велико Търново.

Цялото количество, поръчано от резерва да стои на склад, е 64 тона. От мандрата отричат да е имало липси. Друга била истината. „Кашкавалът беше вътре, в предприятието. Те, го видяха, много добре проверяващите, но казаха, че този кашкавал не отговаря на това качество, което те искат той да има.

Това нещо на външен поглед няма как да го прецени някакъв инспектор от Държавен резерв. За нас кашкавалът е бил тук и може да представим документи на нашата комисия. Дали сме ги в съда, а съдът не им обърна внимание”, заяви Стефан Василев, управител на мандрата в град Елена.

Мандрата имала договор от 20 години с военновременните запаси във Велико Търново. Собствениците решили да го прекратят през 2017 година и помолили резерва да си прибере кашкавала.

„Изтекоха две години и повече от тогава. И в този период те не намериха на кого да го прехвърлят този кашкавал и какво да направят с него”, обясни Стефан Василев.
Така от мандрата смятат, че повече от две години не са отговорни за неговото съхранение.

Държали го на добра воля. Държавният резерв пък едва през месец май, миналата година е успял да намери друг склад. Взели са си цялото количество от 64 тона без липси.

„Преценено е дружеството, че е рисков съхранител и още преди известно време всичко е изтеглено в пълния му размер. Нямаме количество там. И всичко е изтеглено, платено и взето и те не дължат нищо”, обясни Никола Костадинов.

„Те ни дължат по тяхна сметка 25 хиляди лева, а по моя сметка - 65 хиляди лева. И кашкавала сме им го предали 2020 година, въпреки че нямаме договори и те, вместо да ни дадат пари ни написаха актове”, обясни Стефан Василев.

Така търговския спор, превърнала се в сага с липсващ или нелипсващ кашкавал, продължава във ВАС. А през тази една година, откакто мандрата в Елена не работи с резерва няма друг млекопреработвател, който да е сключил договор с Военновременните запаси.
nova.bg