Специалист по социалните мрежи и шеф блогър - най-модерните професии
Специалист по социалните мрежи и шеф блогър - най-модерните професии / Светлозар Петров, снимка: Sofia Photo Agency

Нови екзотични професии възникват на българския трудов пазар, съобщи във Велико Търново Светлозар Петров, управител на компанията за управление на човешки ресурси "Джоб Тайгър". Специалист по социалните мрежи и шеф блогър са най-модерните в момента професии. Производителните звена във фирмите все повече намаляват за сметка на тези, които се занимават с имидж и анализи.

Хоум офис е другата екзотика, която се появява като нов момент в структурата на фирмите. По този начин компаниите пестят от разходи по оборудване на работни места, тай като част от служителите могат да работят от вкъщи. Има фирми със 100 души персонал и 80 работни места, като служителите се редуват по един ден седмично да работят от дома си, обясни Петров.

По думите му в момента компаниите търсят най-много IT кадри и специалисти с чужди езици. Колкото по-редки езици владеят, толкова по-ценни са кадрите, коментира Светлозар Петров. Той е във Велико Търново за организиране на поредните национални дни на кариерата, които ще се проведат на 21 март в Пети корпус на Великотърновския университет.