/ община Велико Търново
Понижава се нивото на река Янтра във Велико Търново, след като в късните часове на неделния ден то е било близо 4 метра.

Причината са поройните дъждове в региона в последните три дни. Валежът спря във вечерните часове на неделя, а нивото на реката е започнало да спада с около 10 см за час.

От Общината увериха, че обстановката е следена и през нощта и не е имало никаква опасност от наводнение, тъй като критичните стойности на водния стоеж започват от 6.50 метра.

Към момента ситуацията е спокойна. Започнало е и отстраняване на по-сериозните щети, които пороите нанесоха основна на инфраструктурата във Велико Търново.

Интензивните валежи в региона напълниха и язовир „Йовковци“, което е наложило контролираното му изпускане още в събота. В неделя по обяд водоемът преливаше със 17 см, но от Областна администрация увериха, че не е имало опасност за населените места и инфраструктура.

Организирано е почасово наблюдение за следене нивото на водоема, който захранва с питейна вода Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и др. селища в района.
 
Информационна агенция Фокус