Оранжев код за гръмотевична активност и обилни дъждове е обявен за област Велико Търново
Оранжев код за гръмотевична активност и обилни дъждове е обявен за област Велико Търново / netinfo
Оранжев код за гръмотевична активност и обилни дъждове е обявен за област Велико Търново и още 11 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Другите области с оранжев код са Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. В тези области в сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа ще е между 35-65 л/кв.м.

При оранжевия код за обилни валежи от НИМХ уточняват, че са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг. При оранжевия код за гръмотевични бури от НИМХ предупреждават хората да се пазят от мълнии. Възможни са поражения върху сгради и дървета. Възможни са внезапни наводнения, пориви на вятъра и градушки. Могат да се очакват и смущения в транспорта и дейностите на открито.

В 4 области е в сила жълт код за гръмотевична активност и обилни валежи – Плевен, Ловеч, Стара Загора и Хасково. В тези области В тези области в сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа до 35 л/кв.м.
При жълтия код за обилни валежи от НИМХ предупреждават за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. При жълтия код за гръмотевични бури хората трябва да бъдат внимателни, особено в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито.