Що за чудо е това в Регионалния исторически музей
Що за чудо е това в Регионалния исторически музей / DarikNews.bg

Чудновати археологически находки са подредени в Регионалния исторически музей във Велико Търново. „Що за чудо е това" е наречена любопитната изложбата, посветена на Деня на археолога - 14 февруари.

Показани са над 50 предмета, съхранявани в археологическия и етнографския фонд на музея. Посетителите трябва да попълнят анкетни карти с предположения какви са предметите и за какво са се използвали. Далите верни отговори се награждават от ръководството на музея с рекламни материали и книги.

В изложбата са включени съдове с неясно предназначение, дърводелски инструменти и предмети, които дори археолозите не знаят за какво са се използвали. Те са открити при археологически разкопки в Самоводене, Хотница, Никополис ад Иструм и Царевец.

Най-ранните находки са от 7000 г. пр. Хр. Те са подбрани за изложбата от археолозите Недко Еленски и Александър Чохаджиев. Експонатите ще останат подредени в музея четири дни, в които посетителите ще могат да гадаят какви са те и за какво са се използвали в древността.