Шест гимназии искат да разкрият нови специалности
Шест гимназии искат да разкрият нови специалности / Sofia Photo Agency

Шест гимназии във Великотърновска област предлагат нови специалности и професии на учениците след 7 и 8 клас. Те вече са подали заявките си в Регионалния инспекторат по образованието и ако бъдат одобрени, новите паралелки ще приемат ученици от следващата учебна година.

Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика "Атанас Буров" в Горна Оряховица иска да обучава ученици в новата специалност "електронна търговия".

Няколко нови професии след 8 клас предлага Професионалната гимназия "Асен Златаров" в Свищов. В една паралелка ще се обучават ученици по две нови специалности - организация на туризма и свободното време и електрообзавеждане на транспортна техника.. За задочно обучение гимназията иска и една паралелка с две специалности - подемно-транспортна техника с електрозадвижване и зърносъхранение, зърнопреработка и съхранение на фуражи.

Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново е подала заявка за разкриване на нова специалност "помощник-възпитател", подходяща за работа в детските градини. Професионалната гимназия  по туризъм пък иска да разкрие прием след 7 клас за специалност "планински водач".

Техник по ортопедична техника искат в Професионално-техническата гимназия "В. Левски" в Горна Оряховица. Еленското СОУ "Иван Момчилов" пък ще привлича ученици с професията "екскурзовод".