С два спектакъла на Мадам Бътерфлай откриват оперния фестивал на Царевец
С два спектакъла на Мадам Бътерфлай откриват оперния фестивал на Царевец / плакат: организатори

С два спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” започва седмото издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Те ще бъдат на открито, сред останките на двореца на българските царе на крепостта Царевец във Велико Търново днес и утре (2 и 3 август) от 21,00 часа.

Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. Американският военноморски офицер Пинкертон се жени за младата японска гейша Чо Чо Сан, но за разлика от нея, която вижда в това сериозен житейски ангажимент,  Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие. Трагично повествование за преданост и предателство, традиция и саможертва е наситено с изключителната музика на Пучини.

В спектакъла на Софийската опера и балет умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера. Публиката ще види изпълненията на Оана Андра, Силвана Пръвчева, Иван Момиров, Владимир Петров, Пламен Папазиков, Николай Павлов, Петър Бучков, Антон Радев, Людмил Георгиев. В ролята на японската гейша Чо Чо Сан първата вечер ще бъде Цветана Бандаловска, а втората - Йоана Железчева.

Сценографията на „Мадем Бътерфлай“ е на Любомир Йорданов, автор на костюмите е Мария Трендафилова, диригент – Григор Паликаров, а режисьор – Пламен Карталов.

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет. В афиша му на 5 август е  класическият балет „Жизел“ на Адолф Адам, а на следващата вечер, 6 август - „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.

По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на Царевец на 9 и 10 август. Това са „Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет  „Джани Скики“ на Пучини.

Билети за спектаклите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 в старата столица и в системата на eventim.bg.