Реставрираха паметника на Никола Петров в Г. Оряховица
Реставрираха паметника на Никола Петров в Г. Оряховица / снимка: Община Горна Оряховица

Приключи първият етап от реставрацията на паметника на Никола Петров в Горна Оряховица. Инициативата за възстановяването му е на Ротари клуб Горна Оряховица-Лясковец със съдействието на Общински съвет и Община Горна Оряховица.

Паметникът на Никола Петров, който е от мед, беше започнал да се разяжда в резултат на климатичните условия. Реставрацията му е направена за една седмица от Катя Буланова. По думите на реставраторката сегашното му състояние ще се запази поне 3-4 години.

Предстои вторият етап от реконструкцията, който предвижда осветяване на паметника, облагородяване на района и изграждане на кътове за отдих.

Паметникът на Никола Петров в Горна Оряховица е издигнат през 1973 г. по повод честванията на 100-годишнината от рождението му. Висок е 3.70 м и е дело на творчески екип, включващ скулпторите Румяна Тодорова, Веса Войнска и арх. Йордан Карастоянов. През 1973 г. е открита и спортната зала, носеща името на Никола Петров.

Легендарният български борец е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 г. На 25 години печели титлата „Шампион на Америка" вНю Йорк. През следващата година става Европейски шампион по класическа борба във Виена. През 1900-та година, се провежда най-големият шампионат на света по онова време, където показвайки перфектна техника, високо темпо и несломим дух, горнооряховчанинът става световен шампион. Тогава е провъзгласен и за най-силния човек на XIX век.

Никола Петров умира на 2 януари 1925 г. в София. Погребан е в родния си град Горна Оряховица. През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта". В негова чест през 1963 г. в България започва да се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба, носещ името на Никола Петров, като на победителите от 1971 г. се връчва и „Златен пояс на Никола Петров". През 1998 г. е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.