Проф. Христо Белоев е новият почетен гражданин на Павликени
Проф. Христо Белоев е новият почетен гражданин на Павликени / Дарик нюз

Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев е новият почетен гражданин на Павликени, съобщи кметът на града инж. Емануил Манолов. Проф. Белоев е роден през 1958 г. в гр. Павликени, където завършва тогавашния Техникум по аграрни технологии. Висшето си образование получава в Русенски университет „Ангел Кънчев” през 1984 г., като първенец на випуска.

Резултатите от научните му изследвания са отразени в повече от 180 публикации у нас и в чужбина, 3 монографии, 3 книги, 5 студии, 2 учебника, 4 признати технологии, 12 изобретения на патенти и 5 внедрени научно-творчески постижения в областта на селското стопанство. Той е един от 57-те български водещи учени, включени в сборника „Златен фонд на българската наука” издаден в 2011 г. От 2007 г. е ректор на Русенския университет, но никога не е забравял родния си град, дарявал е картини на музея в Павликени, информира Емануил Манолов. Номинацията му за почетен гражданин вече е получила подкрепата на комисиите към Общинския съвет, а следобед ще бъде гласувана на сесия.

Проф. Белоев ще бъде удостоен със званието на 29 юни, когато Павликени ще празнува 71 години от обявяването си за град. Тържествената церемония ще започне в 11,40 ч. пред сградата на Общината. На нея с плакет за особени заслуги ще бъде отличен районният прокурор Маргарита Кузева.

Програмата за празника на Павликени стартира от тази събота, когато започва втория фотопленер „Павликени и неговите хора”, в който ще се включат десет фотографи. Най- добрите снимки ще бъдат показани на изложба на 26 юни във фоайето на НЧ „Братство- 1884”.

В понеделник в града гостува плевенският театър „Иван Радоев”, с постановката „Женитба”, режисирана от Николай Урумов.

Вторник, 24 юни, е Ден на зелената енергия в Павликени. Вечерта в залата на Общинския съвет ще бъдат представени млади поети. В сряда от 18,00 часа на площад „Свобода” ще има концерт на оркестър „Извор”.

В петък и събота в Летния театър в Павликени ще се проведе третото издание на конкурса за млади изпълнители „Нека да е лято!”

В неделния ден програмата включва Света Петропавловска литургия в храма „Рождество на Пресветая Богородица”, тържествена сесия на Общинския съвет, тържествен Богослов за Павликени, празнично слово на кмета инж. Емануил Манолов, концерти на местни състави, на Атанас Костов, Поли Паскова, Христо Касашки и ансамбъл „Чинари”.

Празникът ще завърши с изпълнения на рок група Б.Т.Р. от 20,00 часа на площад „Свобода”.