Прерязаха лентата на реконструираната зала Н. Петров в Г. Оряховица
Прерязаха лентата на реконструираната зала Н. Петров в Г. Оряховица / Община Г. Оряховица

Областният управител инж. Георги Рачев, кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев и шефката на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” Петя Богданова прерязаха лентата на ремонтираната спортна зала „Н. Петров”. Съоръжението е открито преди 40 години, а през последните 24 месеца бе раконструирано основно. Със 172 000 лева са подменени дограмата на врати и прозорци, монтирано е ново осветление, направена е частична подмяна на подовата настилка, подът е изциклен и лакиран, а седалките са облечени с кожа. Направен е и основен ремонт на санитарните възли, пресцентър, фоайе, съблекалня, коридори и подход за зала по борба. През лятото бе ремонтирана залата по борба и самбо.

Средствата бяха осигурени от Министерството на младежта и спорта. Дюшемето в залата бе подменено, изциклено и лакирано. Направен бе нов таван от гипсокартон с изолация от минерална вата. Стените и таваните в залата бяха шпакловани и боядисани. Подменена бе вътрешната дограма и вратите. Извършени бяха ремонти на 2 съблекални, 2 бани и 2 тоалетни. Помещенията са боядисани, поставена е нова дограма, фаянс и теракот. Оборудвани са с нови мивки, смесителни батерии, тоалетни. Ремонтирана е също и треньорската стая.

Така Горна Оряховица отново разполага с една от най-добрите спортни база в региона. Усилията в тази насока бяха признати по-рано тази година и от кметовете в цялата страна, които присъдиха на горнооряховския си колега второ място в страната по развитие на спортната инфраструктура. „От всичко обещано едно остана неизпълнено и да се надяваме, че ще го реализираме през настъпващата година – да върнем в родния град на Никола Петров международния турнир по борба на негово име”, каза инж. Добрев на церемонията за повторно откриване на обновената зала. От тази зала да тръгнат много български шампиони пожела областният управител, който за първи път в тази си роля открива обект в родния си град.

Гостите имаха възможност да разгледат и изложба, подготвена от Историческия музей, в чест на 140-та годишнина от рождението на Никола Петров. Фотосите са подредени в новия пресцентър на залата и могат да бъдат видяни до края на годината. Първият българин световен шампион, обявен за най-силният човек на 19 век, е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 г. За неговата 100-годишнина е построена спортната зала, носеща името му и е вдигнат паметник, пред който днес ще се преклонят борци, общественици и представители на местната власт. В негова чест е и турнирът по борба, домакин на който ще е зала „Никола Петров”.