Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет Васил Левски
Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет Васил Левски / Георги Стефанов, снимка: DarikNews.bg
Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет "Васил Левски"
51214
Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет "Васил Левски"
Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет "Васил Левски"
  • Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет "Васил Левски"
  • Преизбраха Георги Стефанов за председател на Общинския комитет "Васил Левски"

Георги Стефанов бе преизбран за председател на Общинския комитет "Васил Левски" във Велико Търново. Юбилейното отчетно- изборно събрание се проведе снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов". Заместници на Стефанов ще бъдат заместник- ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" доц. Петко Петков, директорът на музея Иван Църов и Станка Палазова, а изпълнителен секретар- Иван Димитров. В новото ръководно бюро влязоха общо 11 души, трима са членовете на Контролния съвет.

По време на събранието бе представен доклад за дейността на комитета от създаването му преди 20 години досега. Около 20 книги са издадени за две десетилетия дейност от Общинския комитет „Васил Левски" във Велико Търново или с негово съдействие. Последната от тях е драмата на покойния гениален поет Радко Радков „Всенародно бдение за Апостола".

23 паметници и паметни плочи поставят членовете на Общинския комитет в различни селища от региона и в чужбина. Най-мащабна е кампанията по изработването и поставянето на паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново. В нея се включват около 200 дарители. Паметникът е на стойност 3 милиона лева, но реално днес би струвал около 7 милиона.

Многобройни са инициативите, организирани за популяризиране делото на Апостола. Проведени са викторини и състезания. Старата столица нееднократно домакинства национални научни форуми, свързани  с живота и дейността на национал-революционера. През май предстои провеждането на нова конференция по повод 175-та годишнина от рождението на Васил Левски, организирана от Великотърновския университет, Националния военен университет и Общинския комитет.

Великотърновският комитет е един от първите създадени в страната. В момента в старата столица има 11 ученически комитета „Васил Левски", като най- малките членове са в ЦДГ „Соня". Именно те поздравиха със стихове, посветени на Васил Левски и разбира се вазовото "Аз съм българче", участниците в събранието и бяха поощрени с бурни аплодисменти за вдъхновеното представяне.

Чуйте ги в първия звуков файл.

От името на Общобългарския комитет „В. Левски" отговорният му секретар д-р Стоян Джевезов връчи грамоти на ВТУ, НВУ „В. Левски", на бившите им ректори проф. Иван Харалмипиев и полк. Петко Пенков, на настоящия ректор на Алма матер проф. Пламен Легкоступ, на доц. Росен Петков, актьора Петър Петров, журналиста Христо Филипов, Маргарита Деведжиева, както и на Регионалния исторически музей.

В чест на юбилея бяха отличени и 20 изявени активисти с принос в работата на общинския комитет „Васил Левски", сред които доцентите Владимир Попов, Петко Петков и Милен Михов, полк. Марко Златев, директорът на музея Иван Църов, Марин Маринов, арх. Лъчезар Лалев- съавтор на паметника на Стефан Стамболов във В. Търрново.

Сред гости на форума бе председателят на Общобългарския комитет „В. Левски" проф. Дойно Дойнов. Той определи структурата под Царевец като водеща у нас, за което голяма е ролята на председателите му през годините. Това са покойният вече доц. Георги Плетньов, проф. Иван Стоянов и Георги Стефанов, както и общественичката Станка Палазова. "Комитетът успя да обедини културните институции в града и да обхване духовния потенциал на В. Търново", каза проф. Дойнов, който бе силно развълнуван и от представянето на малките рецитатори от детска градина „Соня".

Чуйте проф. Дойнов във втроия звуков файл.