Полицията засилва контрола около водните басейни
Полицията засилва контрола около водните басейни / DarikNews.bg

Полицията предприема охранителни мерки за обезопасяване на водните басейни на територията на Великотърновска област. Те са продиктувани от настъпването на активния летен и туристически сезон, рязкото повишаване на температурите и на посещаемостта от български и чуждестранни туристи на открити и закрити водни басейни и плажове.

С цел недопускане на нещастни случаи на удавяния и воден травматизъм ръководствата на всички полицейски управления на територията на областта са провели срещи с представители на съответните общини и БЧК - водоспасителни служби, относно изготвяне на заповеди за определяне на разрешените за къпане места.

Установени са собствениците, арендаторите, наемателите и концесионерите на наличните плувни басейни, хотели с работещи такива и водни площи в региона, които се използват за къпане и плуване. Изготвени са разпореждания с оглед максималното им обезопасяване и създаване на необходимата организация за недопускане на лица, употребили алкохол или други упойващи вещества във водните площи.

Полицейските и младши полицейските инспектори, на чиито територии се намират такива водни площи, имат задължението ежедневно да ги обхождат и да следят за наличието на забранителни табели, информационни и предупредителни знаци, забраняващи къпането. При констатиране на липсата им, те ще сигнализират съответните компетентни органи.

Ежедневен обход ще се извършва и в намиращите се в близост питейни заведения и ще се контролира спазването на определеното им от съответната община работно време, недопускане сервирането на алкохол на малолетни и непълнолетни и за спазване наредбите на Общините. Съвместно с органите на Държавен санитарен контрол, РИОСВ, БЧК и Център по здравеопазване ще бъдат извършвани периодични проверки за спазването на изискванията на Наредбата на водоспасителната дейност и обезопасяване на водните площи.