/ Община Велико Търново
От днес стартира аварийно почистване на участъци от коритото и бреговете на река Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново.

За три дни валежите над Велико Търново надхвърлиха нормата за цял месец

Специализирана строителна техника навлезе в пространството под Владишкия мост и Цар-Шишмановата баня. Кметът Даниел Панов посети района и инспектира работата.

Почистват наноси, струпани под мостове във Велико Търново и общината

Дейностите включват премахване на растителността в речното корито, заравняване и изчистване на бреговата ивица до съществуващите каменни габиони, премахване на изкуствени островни и наносни образувания, оформили се след интензивните дъждове през последния месец.

Община Велико Търново

Около 0,4-0,5 километра от двете страни по дължината на реката ще бъдат обхванати. Техниката ще работи в района от каменния мост в кв. „Асенов“ срещу течението на Янтра, покрай Владишкия мост и до църквата „Св. св. Петър и Павел“.

Река Янтра спадна с 200 см, Даниел Панов обходи критичните точки в общината

Мерките са аварийни и имат за цел подобряване на проводимостта на речното корито и предотвратяване на наводнения. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново.

Община Велико Търново

Към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е внесен проект за цялостно оформяне и профилиране на коритото на реката в урбанизираната територия на града.

Янтра заля двора на църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

За целия участък от каменния мост в кв. „Асенов“ до въжения пешеходен мост край бившата фабрика „Васил Мавриков“ ще са необходими около 1,2 милиона лева.