/ / iStock/Getty Images
В момента настанените болни с коронавирус са 45
Второ ковид отделение отвориха в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, след като Отделението по инфекциозни болести изпълни капацитета си, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. В момента настанените болни с коронавирус са 45, петима от тях са в реанимация. Болните са на различна възраст, но деца с положителни проби до момента не са регистрирани, въпреки че има ръст на малки пациенти с вирусни инфекции и пневмонии.

Заради нарастващата бройка на болни от коронавирус, персоналът е направил организация и графици за дежурства в отпускарския период. Екипите са попълнени и осигурени, за да работят в тези отделения.

Най-голям дял от хоспитализираните в стационара са гастарбайтерите. "Това са хора, които се прибират от чужбина за месец, на гости на близките си, сега е сезонът на техните сватби и кръщенета и за съжаление, при тези масови събирания те не спазват никакви предпазни мерки и резултатът е почти по цяло семейство болни!", коментира главната сестра на болницата Румянка Мусева. И допълва, че постъпват и много неосигурени.

Другата тревожна тенденция е, че всички хоспитализирани пациенти в ковид отделенията са неваксинирани. За сравнение - при болни с други диагнози, които са ваксинирани и се лекуват в МБАЛ, тестовете за ковид са отрицателни.

Лечебницата е обезпечена с медикаменти, предпазни средства и дезинфектанти. На този етап не достигат бързите антигенни тестове.
БТА