Организират световно четене на Емилиян Станев
Организират световно четене на Емилиян Станев / netinfo

ЮНЕСКО организира световно честване за големия български писател Емилиян Станев, роден във Велико Търново. Признанието е за неговия изключителен принос към световното литературно и културно наследство и по повод 100 години от рождението му. Юбилеят е на 28 февруари и център на тържествата ще бъде родният Велико Търново.

Предстои на пазара да излезе ново четиритомно издание на събраните съчинения на писателя. Режисьорът Дочо Боджаков завършва документален филм за автора на “Крадецът на праскови”.

В деня на Емилиян Станев ще има колективното четене на откъси от повестта - в превод на различни езици. Програмата на тържествата допълват документална изложба с материали от личния архив на писателя, творчески срещи и дискусии.

Емилиян Станев е живял със семейството си във Велико Търново и град Елена. Учил е живопис, следвал е финанси и кредит, работил е като чиновник в Софийска община, като управител на ловно стопанство в Ловешко, завеждал е отдел "Белетристика" във вестник "Литературен фронт".

Първата му книга излиза през 1938 г. и носи заглавието "Примамливи блясъци" и съдържа социални разкази.

Емилиян Станев е най-известният български писател анималист - с поредица книги за животните и природата.

През 1948 г. излиза "Крадецът на праскови" - единодушно оценявана и тогава, и днес като едно от големите постижения на българската художествена проза, е преведена на над 20 езика.

В продължение на 14 години писателят работи върху романа "Иван Кондарев", в който описва събития около подготовката и разгрома на Септемврийското въстание. Емилиян Станев е автор и на романите "Легенда за Сибин, преславския княз" и "Антихрист", и на повестта "Търновската царица".