Нов данък заменя досегашната туристическа такса
Нов данък заменя досегашната туристическа такса / Dariknews.bg, архив
Нов данък заменя досегашната туристическа такса
37177
Нов данък заменя досегашната туристическа такса
  • Нов данък заменя досегашната туристическа такса

Плащаната досега туристическа такса от собствениците на хотели и места за настаняване ще бъде заменена от нов туристически данък. Предложението за изменение на Наредбата за местните данъци и такси ще бъде гласувано на предстоящата общинска сесия. Парламентът определи размерът на туристическия данък да е от 0,20 лв. до 3,00 лв. на нощувка, съобразно категорията и броя на местата за настаняване, като общинските съвети сами ще определят налога.

Досега туристическата такса, която заплащаха собствениците на хотели, се начисляваше върху нощувките, които те декларират пред администрациите. Масова практика обаче се оказа разминаването на реалните и декларираните нощувки, заяви началникът на Отдел "Местни данъци и такси" в общината Цветомир Енев.  За това парламентът гласува въвеждането на туристическия данък, обясни той. Освен това с новия налог се въвежда минимален праг от 30 на сто годишна заетост.

Чуйте повече в звуковия файл.

Собствениците на хотели и хижи ще подават всеки месец отчет за броя на нощувките, по които ще се плаща туристическия данък. В края на годината те ще подават и годишен отчет за общата заетост на обекта, който не може да е по-нисък от 30 на сто. По този начин местната администрация ще съпостави текущите плащания и ще начисли допълнителен налог при декларирана по-ниска заетост или ще връща надвнесените суми.

В четвъртък местният парламент ще гласува предложението на кмета на общината за определяне на размера на туристическия данък. Предложението предвижда хотелите и местата за настаняване с една звезда да плащат по 0,60 лв. за нощувка, тези с две звезди - 0,80 лв., а тези с три, четири и пет звезди по 1,00 лв. Налогът за туристическите хижи е 0,20 лв.