Нестор Ковачев с изложба и пърформанс във Велико Търново
Нестор Ковачев с изложба и пърформанс във Велико Търново / плакат/ Хан Хаджи Николи

Художникът Нестор Ковачев представя във Велико Търново изложбата си "Привързаният балон". Експозицията ще бъде подредена в картинната галерия на "Хан Хаджи Николи”, а официалното откриване е тази вечер от 18,00 часа.

Творецът показва серия от 71 рисунки с молив върху хартия, които следват отделните секвенции на филма на Бинка Желязкова "Привързаният балон", създаден през 1967 г. по мотиви от едноименната новела на Йордан Радичков. Нестор Ковачев не за първи път разработва подобни проблеми в серия рисунки с молив по известни филми от 60-те години. През 2012 г. прави серия от 80 рисунки по филма на Пиер Паоло Пазолини "За ястребите и врабчетата", която е откупена от Музея за модерно изкуство в Залцбург, след като е била представена от галерията "Хайке Куртце" в града /20 август - 1 септември 2012 г./.

"И двата филма са от вълната на Неореализма в европейското кино, а Бинка Желязкова е една, може би и единствената жена-режисьор по това време не само у нас, но и в Европа", казва художникът Нестор Ковачев. Той уточнява, че към изложбата ще има и втора творба, която представлява пърформанс с баячка, която лее куршум против уплаха на посетителите при откриването на културната проява. Оловните фигури, произлезли от процеса, ще бъдат изложени като въведение към основната експозиция. Пърформансът е наречен "Страх лозе пази".