Над 10 000 социално слаби от областта с право на хранителни помощи
Над 10 000 социално слаби от областта с право на хранителни помощи / DarikNews.bg, Десислава Янкулова

10 522 социално слаби граждани във Великотърновска област имат право на хранителни помощи по програма „Благотворителност" на ЕС. От тях 2000 души живеят в Община Велико Търново, съобщи Димитър Русев- директор на РК на Българския червен кръст. Кампанията стартира тази сутрин, като нашата област е една от първите в страната, където започва раздаването на втория транш от помощите.

Акцията ще продължи около месец, разкрити са 167 пункта в региона. За втория транш се очаква да пристигнат над 570 тона храни само за нашата област.

Хранителните пакети тежат 53 килограма, съдържат 12 артикула, сред които олио, леща, захар, кафе, ориз и др. Некачественият фасул, който бе засечен в складовете на БЧК преди дни, е изтеглен и ще се раздава допълнително, съобщи още Русев. От БЧК съветват нуждаещите се да се подсигурят с помощници и транспорт, тъй като храните, които ще получават са в голямо количество. От вчера петчленният екип на БЧК- Велико Търново, подпомаган от доброволци, разпределят и подрежда храните в пунктовете.

Със съдействието на областния управител проф. Пенчо Пенчев бе осигурено складово помещение в сградата на Районния център по здравеопазване в старата столица, където тази сутрин чакаха над 50 граждани. През седмицата по график ще започне раздаването и в останалите общини.