/ iStock/Getty Images
Мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница стана донор на сърце, бъбреци и черен дроб, съобщиха от пресцентъра на Многопрофилната областна болница за активно лечение (МОБАЛ) “Д-р Стефан Черкезов“. На 26 февруари, 44-годишният мъж е изпаднал в мозъчна смърт.

След съгласие на близките, в неделя (27 февруари), със самолет C-27J Spartan от състава на 16-ата авиационна база на Военновъздушните сили, в областната болница са пристигат екипи от Военната медицинска академия и Александровска болница, а с линейка от Букурещ - екип от румънски лекари. На място е реализирана експлантацията на органите.

Черният дроб и двата бъбрека на мъжа са трансплантирани на български пациенти от двете столични болници. Заради липсата на подходящ реципиент у нас, сърцето е трансплантирано в Румъния с хеликоптер от летище Горна Оряховица.

От ВМА, където е извършена трансплантацията на черен дроб, съобщават че реципиентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен и адекватен.

В добро състояние са и двамата пациенти, на които са трансплантирани бъбреците. Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ организира и координира цялата донорската ситуация със съдействието на Министерството на здравеопазването.

Това е първа донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за 2022 година и втора, реализирана съвместно с румънски специалисти. Ръководството на Великотърновската болница, както и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват огромната си благодарност към близките на 44-годишния мъж за благородството и към всички екипи, участвали в успешното реализиране на донорската ситуация.
БТА