Масови нарушения на трудовото законодателство в хотели и ресторанти
Масови нарушения на трудовото законодателство в хотели и ресторанти / netinfo

111 проверки са направили служителите на Инспекцията по труда във В. Търново на хотели и ресторанти в региона от началото на годината до 30 април, информира директорът на ведомството инж. Кинка Арменчева.

Констатирани са 537 нарушения на трудовото законодателство. Най- много 310 са нарушенията, свързани с работното време, почивките, отпуските, заплащането на нощния и извънреден труд и договарянето на работната заплата. 162 са нарушенията на организацията на дейностите по осигуряването на здравословни и безопасни условия за труд.

За прекратяване на констатираните нарушения са предприети 531 принудителни административни мерки. Съставени са 16 акта и са наложени 15 имуществени санкции, всяка от които с минимален размер от 15 000 лева.

От началото на годината до сега инспекцията е издала осем разрешителни за работа на непълнолетни лица, информира още Кинка Арменчева. Тя припомни, че от месец април стартира Национална програма “Законосъобразно полагане на труд на младежите до 18 години в малки и средни предприятия”, която е в рамките на Международна програма за премахване на детския труд.