/ dariknews.bg
Мая Манолова бе категорична, че правото на протест е най-важното право на народа в една демократична държава
Омбудсманът Мая Манолова бе на посещение в Горна Оряховица, където даде приемна в сградата на общината. Тя отново дойде с влак, за да се срещне с гражданите на железничарския град. Манолова се срещна и със земеделски производители, които я сезираха за проблеми в сектора по време на приемната във влака от София за Варна преди 2 седмици.

Мая Манолова събра балканските омбудсмани в София

Като приключи приемната в Горна Оряховица Мая Манолова пристигна във Велико Търново, където се срещна с ректора на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и журналисти, след което изнесе лекция в зала „Европа“ на Великотърновския университет на тема „Омбудсманът като гарант на правовата държава“.

Пред медиите Манолова коментира протестите и бе категорична, че откакто хората са започнали да протестират цените на горивата са паднаха с повече от 20 стотинки. По думите й това е доказателство, че могат да се поддържат и по-ниски цени в цялата страна. 

Защо ние нямаме постоянно най-ниските цени на горивата? Властта не е дала обяснение защо акцизът и данък добавена стойност са най-ниски в Европа, включително производствените разходи, а ние нямаме постоянно най-ниски цени на горивата?

Мая Манолова: Трябва да свикнем да виждаме политици и институции в обществения транспорт

Това е отговор, който трябва да бъде даден от държавните институции, а държавата бяга от него. Ясно е, че в условията на свободна пазарна икономика не държавата определя цените включително на горивата, но тук въпросът е дали ние наистина сме в свободна пазарна икономика. Ако това е така, със сигурност щяхме да имаме най-ниските цени в Европа. В момента има 23 държави на Стария континент, в които бензина е по-евтин от този в България и още 10, в които дизела е по-евтин.

Това означава, че нещо в конкурентната среда не е на ред. Не е сериозно аз да кажа дали има картел и дали има монопол на определени играчи. Има институции, които трябва да дадат отговор на въпроса дало има достатъчно конкуренция, така, че цените да се регулират по естествен  начин.

Това лято в Закона за административното регулиране отново бяха ударени малките – собствениците на малки и средни бензиностанции, за сметка на големите. Тоест относно за пазара на горивата и държането на складове, производство и дистрибуция и търговия, препятствията пред свободната конкуренция стават все повече", обясни омбудсмана.

Мая Манолова заяви, че в резултат на жалбите, които са депозирани до нея от различни места в страната, е задала 6 въпроса към държавните институции, с които пита дали българското законодателство създава условия за свободен пазар при горивата, както и дали е възможен свободен внос, който да даде възможност цените да паднат. Тя отбеляза, че тези питания и сигнали са изпратени до правителството и КЗК.

Относно протестите в страната Манолова обясни, че те са много разнородни в цялата страна, а общото между тях е социалната проблематика. Тя поясни, че социалното бреме, което все повече надвисва над всяко българско семейство и домакинство, води до там, че народа не вярва, че институциите заработят в интерес на гражданите.

Какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация?

„Хората протестират за различни неща, тъй като в отделните региони на страната проблемите са различни. Основните причини са ясни – поскъпването на живота, повишаване на цените на горивата, на парното, на топлата вода, намерението да се вдигат данъци - усещането, че живота поскъпва, а доходите не мърдат. Но на различните места има и други допълнителни искания и хората се обръщат към мен с тях. Винаги съм подкрепяла протестите и съм заставала зад гражданите.

Още от първия ден подкрепям майките на деца с увреждания, подкрепям гражданите на Русе, които се обявиха срещу мръсния въздух, подкрепям собствениците на малки бензиностанции, обявили се срещу законодателството, което ги натоварва допълнително и като цяло зад всички, които са срещу несправедливостите в страната“, заяви Мая Манолова и бе категорична, че правото на протест е най-важното право на народа в една демократична държава.