Лекарска небрежност е довела до смъртта на 15-годишно момиче, твърди майка му
Лекарска небрежност е довела до смъртта на 15-годишно момиче, твърди майка му / Sofia Photo Agency, архив
Лекарска небрежност е довела до смъртта на 15-годишно момиче, твърди майка му
55479
Лекарска небрежност е довела до смъртта на 15-годишно момиче, твърди майка му
  • Лекарска небрежност е довела до смъртта на 15-годишно момиче, твърди майка му

Липса на внимание и лекарско недоглеждане са довели до смъртта на 15- годишната Пепа Георгиева в Горнооряховската болница, заяви майката на момичето Мая Матеева.

Детето почина на 13 юли в болница "Св. Иван Рилски", след като бе прието по спешност с обилно кървене в гинекологичната област и въпреки направената операция. Тогава директорът на лечебното заведение д-р Георги Вашков, коментира, че два дни по- рано ученичката в осми клас е била на преглед при гинеколог от Горна Оряховица. Отишла на лекар, защото кървяла по думите на родителите цяла седмица. „Родителите са казали, че детето е имало кървене от седмица, но според нас периодът е доста по-дълъг.

Става дума за обилна кръвозагуба при менструация, която е довела до постепенно анемизиране на организма. Когато е колабирало е извикана спешна помощ. В операционната момичето е имало много ниско ниво на хемоглобин 30 и опитите да го спасят с вливания не са се оказали успешни", каза д-р Вашков. Тогава той добави, че на момичето е предложено да постъпи в болница, но родителите са отказали, не са се съгласили и с гинекологичен преглед, защото дъщеря им е била девствена и за това е предписано медикаментозно домашно лечение.

"Не е вярно, че не сме искали да бъде направен гинекологичен преглед на детето и сме отказали да постъпи в болница. Гинеколожката д-р Мария Калчева я гледа само на видеозон, не е предлагала да я остави в болница нито да и направи изследвания. На въпроса ми какво и е на Пепа, отговор само, че се случват такива неща", каза за Дарик майката на починалото момиче Мая Матеева. По думите и д-р Калчева и изписала таблетки и е препоръчала ако кръвотечението не спре детето да бъде заведено отново при нея в понеделник.

Според разказа на майката въпреки дадените лекарства състоянието на момичето се влошило още до вечерта, а на другия ден вече нямало сили да стане от леглото. Тогава Матеева извикала Спешна помощ, но и от тях не срещнала внимание до момента, в който екипът се уверил, че детето наистина е зле. В болницата Пепа Георгиева отново е била посрещната от д-р Калчева. По думите на майката чак сега и е предложен гинекологичен преглед и препоръчан незабавен кюртаж, като през цялото време детето е било в съзнание.

Жената обаче недоумява, защо след като е станало ясно, че е нисък хемоглобина на дъщеря и не са започнали вливания. Едва след кюртажа, когато според нея са разбрали, че момичето си отива, лекарите са започнали спешно да търсят кръв.

Чуйте целия разказ на жената в звуковия файл.

Директорът на горнооряховската болница д-р Георги Вашков отказа коментар, докато не излязат резултатите от четворната експертиза. Д-р Мария Калчева също бе категорична, че ще коментира, след като бъдат обявени резултатите от експертизата.