Лечева, БСП: Велико Търново е пълно с "работещи бедни"
Лечева, БСП: Велико Търново е пълно с "работещи бедни" / netinfo
Цялата визия на управляващите е такава - те правят бюрократични крачки чрез вдигане на данъците, без отсреща да има реформи, а затова няма и резултати, заяви Явор Божанков.
На пресконференция в  старата столица народните представители от Великотърновски многомандатен избирателен район от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков коментираха своите виждания за Бюджет 2019 и представиха алтернативен такъв. Те поясниха, че като отговорна политическа сила, БСП всяка година предлага алтернативен бюджет, тъй като това е закон, от който произтичат всички най-важни политики, чрез които ще се управлява България в следващата година.

Алтернативният бюджет на БСП е насочен най-вече към социалната политика, намаляването на неравенствата в обществото и справянето с демографската криза. Според Весела Лечева предложеният от мнозинството бюджет работи единствено за имиджа на Бойко Борисов, а в същото време държавата е водеща във всички негативни класации. В тази връзка социалистите предлагат редица промени, които ще внесат за обсъждане в Народното събрание. 

Весела Лечева бе категорична, че за БСП е най-важно парите на всички данъкоплатци да са разпределени така, че да бъде подкрепена българската икономика, както и да се предприемат стъпки за преодоляване на демографската криза и за преодоляване на социалното разслоение. "80% от българските граждани живеят в риск от бедност с доходи до 1000 лв. Предлагаме минималната работна заплата да бъде 640 лева и да бъде определена със закон като 60% от средната работна заплата от предходната година. Предлагаме диференцирани ставки на ДДС - 9% за лекарства и 5% за хляб. За най-уязвимата и социално пострадала група - пенсионерите, предлагаме преизчисляване на всички пенсии към средно осигурителния доход към 2013 година. Последното преизчисление на пенсиите беше през 2007 година. Много трудно се живее с 200 лева и трябва да има загриженост от всички политически сили. Предлагаме 6 400 лева еднократна помощ за всяко второ и трето дете на семействата, които са били част от осигурителната ситестема поне 2 години, както и за майките-студентки. Предлагаме и всички помощи и добавки за отгледане на дете да бъдат увеличени и приравнени към минималната работна заплата. Предлагаме стъпки към семейното подоходно облагане, което е още една мярка към всички работещи млади семейства. Искаме да се приспадат по 50 лв. на всяко дете от дължимия данък общ доход", така Весела Лечева обобщи накратко алтернативния бюджет на БСП.

Относно протестите в цялата страна Весела Лечева допълни, че огромното напрежение е изкарало младите хора на улицата. По думите й те също искат да бъдат като връстниците си от европейските страни и да получават същите доходи. Лечева не пропусна да спомене и за ниските заплати във Велико Търново. По думите й управляващата коалиция трябва да свали розовите очила и да чуе какво иска народа. "Младите хора искат по-добри доходи, по-добро възнаграждение за техните знания и умения, по-справедлива държава, работещи институции. Много пъти сме казвали, че София, Пловдив и Бургас са различни от останалите общини в България, тъй като населението в останалите общини в България живее по друг начин - там живее новата социална прослойка, а именоо "работещите бедни". Протестите в неделя в старата столица бяха свързани най-вече с усещането, че Велико Търново е най-скъпият град с най-ниски доходи. Затова и "работещите бедни" са най-добре представени тук, във Велико Търново, защото с доходи от 500-600 лева няма как да имаш перспектива и да отглеждаш деца. Повишаването на цените всекидневно "изяжда" тези доходи", допълни Весела Лечева. 

Валентин Ламбев допълни, че социалистите предлагат и създаването на три фонда за сближаване на регионите - фонд „Рехабилитация“, който трябва да бъде захранен с 400 милиона лв. за ремонт на четвъртокласните пътища, „Национален фонд за инвестиции“ с бюджет от 500 милиона лв. и „Фонд за регионално развитие“.

„Целта е да се намалят регионалните различия, които се задълбочават все повече. Тези фондове трябва да бъдат извадени от рамките на бюджетите на министерствата и да бъде целенасочено работено по тези проблеми. В тези 1,2 милиарда лв. целта е пътната инфраструктура, социална и образователна инфраструктура, градската среда. Предлагаме и Прогресивно подоходно облагане, тъй като различията между богати и бедни в България са два пъти по-големи от тези в ЕС", обясни Валентин Ламбев.

Той допълни, че минималното увеличение в бюджетите на общините ще бъде "изядено" от вдигането на минималната работна заплата. "Държавата не е намерила сили да спази обещанието си към общините относно увеличенията на делигираните от държавата дейности. Тук искането е за 144 млн. лв., а увеличението е само с 93 млн. лв. Тоест можем да направим един обоснован извод и той е, че общините ще разполагат с все по-малко средства през 2019 година, тъй като номиналното увеличение на минималната работна заплата и осигурителните прагове ще "изядат" символичното увеличение на техните бюджети", категоричен бе Ламбев.

Явор Божанков пък засегна темата за повишаването на данъците при старите автомобили. По думите му тезата на ГЕРБ е, че така ще бъде повишено и качеството на въздуха. Според депутата обаче, проблемът не е в това дали колата е стара, а дали е изправна. „Няма изготвени стандарти и газ анализатори. Има само един в София и той е дарение. Това увеличение е тежест за най-бедните и няма да има никакъв екологичен ефект. Без да се положат никакви усилия да се реши проблема, първото, което се прави е да се вдигнат данъците на хората. От това няма да има никакъв резултат относно чистотата на въздуха, а само ще е в тежест за най-бедните в страната. Цялата визия на управляващите е такава - те правят бюрократични крачки чрез вдигане на данъците, без отсреща да има реформи, а затова няма и резултати“, заяви Явор Божанков.

"Когато и да се случат предсрочните избори в България, то те ще бъдат закъснели, защото управлението на ГЕРБ е изчерпано", заявиха народните представители на БСП от Велико Търново във връзка с масовите протести в цялата страна.