Кварталите К. Фичето и Картала най- предпочитани за живеене от великотърновци
Кварталите К. Фичето и Картала най- предпочитани за живеене от великотърновци / Дарик нюз, архив

С 22 гласа „за", един „против" и осем „въздържал се" Общинският съвет освободи на извънредно заседание снощи управителя на ОП „Организация на движението, паркинги и гаражи" Недко Азманов. Против бе Румен Димитров от „Нашият град", въздържа се групата на БСП.

На мястото на управлявалия 12 години дружеството на 17 септември ще бъде назначен Иван Ламбов Димитров. Той е на 44 години, завършил НВУ „Васил Левски" специалност „Двигатели с вътрешно горене". Има 25 години трудов стаж в системата на МВР, голяма част от които в оперативните служби. При официалното си представяне снощи той заяви, че със съдействието на кмета на Велико Търново Даниел Панов ще направи пълен одит и инвентаризация на дружеството.

„Ще държа в пълна прозрачност работата си както пред кмета на общината, така и пред Великотърновския общински съвет", каза Иван Димитров, чиято кандидатура бе приета с 31 гласа.

На сесията снощи местният парламент одобри зоните за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. На 23 юни 2011 година Община Велико Търново сключи договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие". Той е насочен към подкрепа на широк кръг интервенции към подобряване конкурентно способността и условията за живот на общинския център. На 28 август бе проведено публично обсъждане, на което се дадоха предложения и се определи обхвата на всяка от трите зони за въздействие.

Анкетното проучване сред населението на Велико Търново показва, че кварталите „Колю Фичето" и „Картала" са най-предпочитани за живеене. 41 % от анкетираните посочват квартал „Чолаковци" за най- нежеланото за живеене място във Велико Търново. Кварталите „Чолаковци", „Бузлуджа" и Зона "В" са определени от гражданите за най-замърсени и с най-малко зелени площи. Според анкетираните най- безопасните места в старата столица са центърът и кварталите „Колю Фичето" и „Картала", а най-опасното място е квартал „Чолаковци". Недостигът на детски площадки е посочен като сериозен проблем за Велико Търново. 84 % от запитаните имат редовна автобусна линия до местоживеенето си, но 21 % са категорични, че във всички квартали има не асфалтирани улици и липса на тротоари.

Общинските съветници предоставиха правото на управление на археологическа ценност „Великата лавра", включваща църква „Св. 40 мъченици" и пристройка Мавзолей - костница на Регионалния исторически музей. С решение от 17 май тази година на Министерския съвет на Община Велико Търново бе предоставено безвъзмездно право на управление на комплекса за срок от 10 години.