Ковачки се извини на великотърновци, сметките за парно през януари ще са по-малки
Ковачки се извини на великотърновци, сметките за парно през януари ще са по-малки / netinfo
Сметките за топлинна енергия на абонатите на Топлофикация ВТ ще бъдат намалени със седем процента за месец януари. Това обяви собственикът на дружеството Христо Ковачки. По този начин потребителите ще бъдат компенсирани за неудобството да бъдат три дни без парно отопление, макар и не по наша вина, каза Ковачки, който се извини на клиентите на Топлофикация за създадения проблем.

Христо Ковачки разговаря с абонати на Топлофикация на среща, организирана от политическа партия Лидер във В. Търново.

Преди седмица 4000 домакинства във В. Търново, седем училища, четири детски градини и Националния военен университет останаха без парно заради неуредени търговски взаимоотношения между Топлофикация ВТ, и газопреносното дружество Раховец газ АД.

От Раховец обявиха, че топлофикационното дружество им дължи над 500000 лева за доставените количества газ през януари.

От Топлофикация отрекоха, обвиниха Раховец в рекет и заявиха, че от януари тази година договор регламентира доставката на газ директно от Булгаргаз и без посредничеството на местното дружество Раховец, дъщерна фирма на Овергаз. Отношенията на Топлофикация с Раховец са уредени с друг договор, който се отнася само за преноса на гориво.

От Раховец обаче оспориха сроковете, в които новите договори влизат в сила.

„Надяваме се, всички институции, които вече сме запознали с проблема, да приложат закона и да защитят потребителите, защото в случая се прилага рекет от монополист, който желае да елиминира своя конкурент от пазара. В близките дни проблемът ще бъде решен и Раховец газ вече няма да съществува като юридическо лице във взаимоотношенията по доставките на природен газ за Топлофикация ВТ”, заяви

Ковачки.

„Спирането на парното не е по наша вина, но се извиняваме на всички абонати. Великотърновци могат да предявят колективен иск и да заведат дело срещу газопреносното дружество Раховец газ за пропуснати ползи, прикани собственикът на Топлофикация.

„Той допълни, че за да се развива от тук нататък Топлофикация ВТ, трябва да се търсят алтернативни източници на енергия, така ще се компенсира растящата цена на газта.,

За да стане топлофикационното дружество енергийно независимо, в Топлофикация ВТ ще бъдат изградени нови мощности, които да работят на твърдо гориво.