/ Агенция "Митници"
През изминалата седмица митническите служители от Митница Русе извършиха редица проверки на обекти във връзка с противодействието на производството, съхранението и търговията на етилов алкохол в нарушение на ЗАДС, съобщиха т Агнеция "Митници".

Митничари иззеха голямо количество контрабандно гориво в Русенско (СНИМКИ)

В частни домове и търговски обекти в района на Никопол, Дулово и Горна Оряховица бяха установени общо 1517 л течност с вид и мирис на етилов алкохол без заплатен акциз.

На 17 февруари митнически служители извършиха проверка на частен дом в района на Дулово. В стопанска постройка, прилежаща към имота, са открити 3 PVC бидона с различни вместимости, съдържащи около 260 литра течност с мирис на етилов алкохол.

Допълнително в кухнята и избеното помещение на къщата са открити още 37 PVC туби с вместимости от 10 и 11 литра, пълни с идентична по вид течност. Общото количеството на съхраняваната в имота ракия е 638 литра.

Агенция "Митници"

В момента на проверката собственикът не е предоставил документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. По случая е образувано досъдебно производство по опис на Митница Русе.

При проверка на смесен магазин в същото населено място в района на община Дулово, в дървената постройка до склада на търговския обект и в неработещата витрина са открити 5 PVC туби и девет шишета, пълни с течност с мирис на етилов алкохол.

Общото количество на откритата течност е 53.7 литра. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен или обезпечен акциз. На 18 февруари е предприета проверка на частен имот в района на община Никопол.

В помещение в двора на имота митническите служители установяват монтиран казан за изваряване на домашен алкохол, за който лицето не притежава валидно удостоверение на регистрация на специализиран малък обект за дестилиране.

Митничари иззеха 2066 литра дизел в Русе (СНИМКИ)

В последвалата проверка на мазето на къщата митническите служители откриват съдове с различна вместимост, в които е съхранявана общо 507 л безцветна течност с вид и мирис на етилов алкохол.

Проверяваното лице не е предоставило документи за платен акциз, количествата течност за иззети и са на съхранение в Митница Русе. На 17 февруари при провеждане на съвместна операция със служители на МВР, е извършена проверка на къща в района на община Горна Оряховица.

В хода на проверката е констатирано държане на 318 литра течност с вид и мирис на етилов алкохол, съдържаща се в 51 броя стъклени и PVC съдове. Проверяваното лице не е предоставило документи за заплатен акциз, а ракията е иззета.