Гимназията по туризъм обра наградите в Национален конкурс за Васил Левски
Гимназията по туризъм обра наградите в Национален конкурс за Васил Левски / netinfo
Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия - Варна, със съдействието на Общонароден български комитет „Васил Левски“, Фондация „Българска памет“, Община Варна и Регионалния исторически музей на града, организираха Национален исторически конкурс и конференция на тема „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие“.

В надпреварата са се включили над 500 участници с индивидуални и екипни разработки в направленията -  доклад; историческо или философско есе; компютърна презентация/филм; музикално изпълнение или драматизация. 

Безапелационен победител в категорията компютърна презентация/филм е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. И това е така,  защото и на първо, и на второ място са филмите на ученици от гимназията.

Две ученички от ПГ по туризъм с награди Национален конкурс по предприемачество

„На кладата на свободата“ е видеото, заело първо място. То е дело на Стефан Филев, ученик от XIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и Надежда Иванова от XIб клас, специалност „Кетъринг“ . Ръководители на учениците са учителите – Бистра Стефанова, учител по история и цивилизация и инж. Славка Проданова, учител по икономически предмети. „Кои са мъчениците?

Онези, които са дали живота си, за да има Свобода. Защото тя е върховно право, но и дългът на всеки човек, дълг на всеки народ. Свободата е състояние на духа. Тя не се дарява. За нея се воюва. С цената на свидни жертви.  Ще превъртим историята, ще спрем времето, ще го забързаме, ще го обърнем. За да видим кои ще седнат на масата със Странджата", така на масата на Странджата, учениците събират възрожденците на България, за да си отговорят на различни въпроси - „Огънят стопля, свети. И гори. Кои сме ние? Да, да, земляни. Българи.  С тринайсет вековна история. И тъмна, и светла. И тъжна, и героична.  Да помним, за да ни има – някога, сега и винаги.“

Гимназията по туризъм обра наградите в Национален конкурс за Васил Левски
netinfo

На второ място се класира видеото „Обещаваме ти, Апостоле!“, разработено от Янислав Василев и Таня Тодорова, ученици от XIг клас, специалност „Кетъринг“ с ръководител инж. Славка Проданова. „Дяконе, думите ти са толкова истински, сякаш са писани сега. Те и затова са завети, за да ни напомнят за преходността, но и за смисъла на живота ни. Обещаваме ти, Апостоле, със задружни сили да  бъдем истински българи. Да бъдем свободни българи. Да пазим свободата на Родината. Помним, Дяконе, че България е единствената държава в Европа, която не си е сменяла името.  Обещаваме ти, да  пазим България – твоята,  на родителите ни, нашата, на децата ни.“