Фестивал на динята за втора година в Никюп
Фестивал на динята за втора година в Никюп / www.sxc.hu

Фестивал на динята правят за втора година във великотърновското село Никюп. Организатори са кметството и местната земеделска кооперация, която е осигурила за празника три тон дини. Никюп е известно със своето производство на дини от десетилетия насам. Затова идеята на динения фест е да популяризира славата на селото и сладкия летен плод.

Празникът ще бъде открит тази вечер в 18,30 часа в центъра на Никюп, където ще има изложение на местни производители и карвинг изложба. За децата са предвидени динени фенери и конкурс за рисунка на асфалт, като най-добрите ще получат награди.

В концертната програма пък ще вземат участие танцьорите от великотърновския спортен клуб „Зоки", фолклорен ансамбъл “Сидер войвода” от Г. Оряховица и оркестър “Огнени ритми”. Състезания за най-голяма и най-малка диня, надяждане, носене на дини и още много игри и изненади са част от атракциите на фестивала.

Всички участници и гости ще похапнат диня безплатно, а който иска за вкъщи, ще може да си закупи от щандовете на земеделските производители. Ще се продават още мед, пъпеши, домати, пипер и др. зеленчуци - никюпско производство.