Европейският шампион Свилен Русинов тренира боксьорите в Г. Оряховица
Европейският шампион Свилен Русинов тренира боксьорите в Г. Оряховица / снимка: Пламен Иванов

С нов треньор работи от началото на декември 2015 г. Боксовият клуб „Локомотив” в Горна Оряховица. Тренировките се провеждат под ръководството на Европейския шампион Свилен Русинов. „Клубът ни съществува от година и половина. Досега спортистите имаха треньор, който беше от БК „Ивайло” - Велико Търново. Интересът към спорта бокс нарасна и децата се увеличиха.

Чрез наши общи познати стигнахме до Свилен Русинов. В разговор с него стана ясно, че ние си търсим треньор, а той изрази желание да се занимава с децата. Така от началото на декември вече работим заедно, сподели президентът на БК „„Локомотив” – Горна Оряховица” Анастас Начев. „Клубът ни е нов, но искаме да се знае, че децата, които проявяват интерес към този спорт, могат да дойдат и да се запишат. Те ще работят под ръководството на квалифицират треньор, признат от Българската федерация по бокс. За да популяризираме спорта бокс, потърсихме и съдействието на Община Горна Оряховица.

В лицето на заместник-кмета Йорданка Кушева срещнахме готовност за подкрепа и съдействие за срещи с директорите на училищата. На тези срещи ще представим бокса като спорт и се надяваме информацията да достигне до децата и техните родители”, каза още Анастас Начев.

Желаещите да тренират бокс деца над 12 години, могат да се запишат в клуба. Тренировките се провеждат всеки ден от понеделник до петък от 18.30 ч. в Спортна зала „Никола Петров”. Залата е напълно оборудвана и отоплена. На децата са предоставени всички условия за провеждане на тренировки. Треньорът Свилен Русинов е многократен Републикански шампион, Европейски шампион, медалист от Световно първенство и от Олимпийските игри в Барселона през 1992 г.

Той е единственият българин победил на ринга Виталий Кличко, като аматьор. „Виждам, че в Горна Оряховица са създадени отлични условия за тренировка на децата. Клубът има съдействието на Общината, както и подкрепата на фирми от местния бизнес. Желанието ни е чрез срещите с директорите на училищата да популяризираме спорта бокс, който може да се практикува както от момчета, така и от момичета. Всички, които имат интерес са добре дошли да дойдат в залата, да видят, да потренират и ако покажат качества и преценят, че това е техния спорт - да останат. Целта ни е в Горна Оряховица да се сформира сериозна боксова школа”, сподели треньорът Свилен Русинов.