Елена е домакин на празника "Балканът пее и разказва"
Елена е домакин на празника "Балканът пее и разказва" / netinfo


На 9 юни ще се проведе традиционният празник „Балканът пее и разказва“. Тази дата избраха представители на балканските градове Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица на работна среща в Елена. Гостоприемният град тази година е домакин на уникалния фестивал, включен в националния културен календар. 

Идеята за този общ празник е на еленчани отпреди 45 години, градът домакинства и първото му издание през месец юни 1974 г. Въпреки превратностите на времето, празникът е съхранен и до днес. Той не само представя фолклорното богатство на шесте общини, традициите и обичаите на балканджиите. Културният форум обединява и създава приятелства, обогатява връзките между балканските градчета, възникнали още от дълбока древност.

„Малко са културните събития в страната с толкова дългогодишна традиция и можем да се гордеем, че поддържаме огъня жив, каза при откриването на срещата на дружеските градове кметът на Елена инж. Дилян Млъзев. С всяка година празникът се радва на голям интерес, популярен е и сред младите хора, които с изявите си са най-добрите посланици на богатото културно наследство на нашите общини“. 

По време на работната среща жребий определи поредността на участниците в празничната програма. Съгласно статута откриват домакините, началото е от 10.30 часа.  Празникът „Балканът пее и разказва“ има свое знаме и то ще бъде издигнато на централния площад в града , където ще се проведе културното събитие. 

Под мотото „Хубост българска“ представители от шесте града ще покажат красотата на автентични носии – мъжка, женска и детска. Фестивалът ще бъде съпроводен с фотоконкурс „ Мой град, моя гордост“ в две категории – учащи и възрастни. С най-добрите снимки ще се уреди изложба в Общинския туристически център, жури ще избере от тях за наградите в конкурса.