Доживотна присъда без право на замяна за Георги Вълев по делото Килърите
Доживотна присъда без право на замяна за Георги Вълев по делото Килърите / снимка: Дарик Шумен

Мегаделото „Килърите" приключи с осъдителни присъди. Състав на Шуменския окръжен съд присъди три доживотни присъди без право на замяна за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Те бяха признати за виновни за организиране и склоняване за извършване на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев.   

Стоянов и Костов бяха признати за виновни и в организирането и участието в престъпна група, създадена с користни цели за извършване на тежки престъпления.

Янко Попов-Туцо получи 17-годишна присъда, Райчо Стойнев-Хижаря 15-годишна. Петър Атмаджов бе обявен за невинен за участие в убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, но получи 4 години затвор за притежание на оръжие и боеприпаси и нанасяне на средна телесна повреда. Адвокат Иво Найденов, защитник на Петър Стоянов заяви, че ще обжалва присъдата. „Ние ще атакуваме тази несправедлива присъда, която не почива на доказателства и постановена от незаконен състав, ще разберете, че този състав е незаконен", подчерта Найденов

„Ние знаехме какъв ще е крайният резултат така, че емоции няма", заяви Розалина Апостолова - защитник на Васил Костов. Според нея присъдите са наложени без да има реални доказателства.

Адвокат Анадолска коментира оправдателните присъди за Петър Атмаджов: „Оправдаването на някои от подсъдимите по определени обвинения беше твърде неуспешен опит да се замаже гафа на прокуратурата с обвинителния акт. Прекъснаха се връзки между подсъдимите, изобщо много неща се усложниха".

Прокурор Ася Петрова коментира, че като цяло присъдата частично съответства на поисканото от обвинението. На въпрос дали това е успех за прокуратурата Петрова заяви: „Твърде е рано да ми зададете този въпрос, тъй като тази присъда не е окончателно, предстои вероятно произнасяне на по-горните инстанции". По думите й, предстои обвинението да прецени дали да обжалва присъдите. „Като успешен бих го определила този финал на първа инстанция, да се надяваме, че присъдата ще издържи и на горни инстанции", допълни и прокурор Маргарита Георгиева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.