До 5 май подаваме заявления за гласуване на друго място
До 5 май подаваме заявления за гласуване на друго място / netinfo
5 май е крайният срок за подаване на удостоверения за гласуване по настоящ или по постоянен адрес на изборите за евродепутати, които ще се проведат на 20 май. Това съобщи главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева. За целта гражданите трябва да подадат удостоверения в община, в която живеят за мястото, където ще гласуват. След това те ще могат да гласуват само на посоченото от тях място и ще бъдат включени в избирателните списъци. Гражданите на страни членки на Европейския съюз, които са пребивавали в страната през последните 60 дни, също могат да участват в евровота. Единственото изискване е да не са гласували в собствената си страна на изборите за евродепутати, които се проведоха през 2004 година. На 20 май те ще гласуват за евродепутати от българската квота, която се състои от 18 места. За да участват в изборите у нас чуждите граждани на страни членки на Европейския съюз трябва да подадат декларация в общината или в кметството, където живеят. Декларацията е преведена и на английски език, но задължително трябва да бъде попълнена на български език. Крайният срок за подаване е 9 април. Заради Великденските празници във всички общински и кметски администрации на 7, 8 и 9 април ще има дежурни, които ще приемат декларациите в рамките на работното време – от 09.00 до 17.30 часа.
Избирателните списъци ще бъдат разлепени до 9 април, като във Велико Търново те вече са поставени пред избирателни секции, каза още Мина Илиева. Специфичното в избирателните списъци е, че те са разделени на две части – в първата са вписани само българските граждани, а във втората всички чужди граждани, които имат право да гласуват. Освен декларация от населеното място, където живеят, те трябва да притежават и документ от миграционната служба.  
Преди изборите всеки трябва да провери дали е вписан в избирателните списъци. При непълноти и грешки се подава молба в общинската администрация за да бъдат коригирани или отстранени. Окончателните избирателни списъци ще бъдат предоставени на секционните комисии до 16 май. За услеснение на гражданите пред всяка секция ще има указания как да бъде направена справка на телефон, SMS или e-mail.
На заседание вчера 8 политически партии разпределиха броя на председателите, заместниците им и секретарите в секционните избирателни комисии. Най-много председатели има БСП – 44. НДСВ е с 28 председатели, ДПС с 20, СДС и ДСБ имат по 11 председатели, “Атака” – 9, БНС - 8, ГЕРБ - 3. Общият брой на членовете на СИК е 1146, които ще бъдат разпределени в 134 избирателни секции.