/ Община Велико Търново
Девето издание на Нощ на Самоводската чаршия подготвят в старата столица. И този път събитието ще е придружено с Фестивал на занаятите, в който тази година ще участват над 70 занаятчии от цялата страна, съобщи Георгия Данчева от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Дните на проявата съвпадат с честването на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България, чиито център ще е Търново.
 
Организаторите обещават много музикални прояви, интересни работилници за малки и големи, демонстрации и изненади. „Официалното откриване ще е на 20 септември, от 18.00 ч. След това ще свирят групите „Бас народен“ и „Коприва“ от 19.00 ч. От 21.30 ч. ще има музикално представление на Сармата Хари и оркестър „Симе“, които ще правят трибют на Тодор Колев. От 23.00 ч. ще бъде първото огнено шоу в самата програма, което е именувано „Алхимиците“. Такова ще има във всеки един от дните, като темата ще е различна“, обясни още Георгия Данчева.

На 21 септември отново ще има демонстрации и детски работилници. За времето от 14.00 до 20.00 ч. са предвидени и изпълнения на улични артисти на открито. „От 16.00 ч. ще бъде дефилето на духовия оркестър при СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“. По същото време в арт-бар „Хипстър“ ще се проведе и традиционен базар на грамофонни плочи и уроци по скречинг.

От 16.00 ч. ще има и организирано ателие „Керамика на открито“ - за деца, което ще е на площада на Самоводската чаршия. От 18.00 ч. започва безплатна хоротека, на която всички желаещи ще могат да загреят за Голямото търновското хоро. От 19.00 ч. ще има представление на диджей Скил. След това ще се включи и фолклорна формация „Киминджиджи“. От 21.00 до 22.00 ч. е представянето на група „Жара“, след това трибют на Red hot chilly papers и огнено шоу“.

Акцент за 22 септември ще е откриването на изложбата на Милена Иванова във Винения център. Вечерта ще завърши с концерт на „Sing and swing” от 20.00 ч., а около час по-късно ще се представи и Дичо. Огненото шоу започва в 23.00 ч.
 
Агенция Фокус