/ Община Велико Търново
През лятото монтират пункт в квартал „Чолаковци“
Автоматична станция следи качеството на атмосферния въздух в най-големия великотърновски квартал - „Бузлуджа“. Всеки, който желае, може да следи в реално време данните за нивата на фини прахови частици и още шест показателя за замърсяване, а също температура, влажност и други. 

Срещу мръсния въздух: Подменят безплатно стари печки в шест общини

Станцията се намира в района на детска градина „Ален мак“. Информацията е достъпна тук.

Автоматичен пункт за контрол на качеството на въздуха ще постави и инвеститорът „Кроношпан България“. До края на юли станцията ще бъде осигурена и ще бъде монтирана в района на Детска градина „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци“.

Нова програма за по-чист въздух у нас


Именно заради разширяването на производството на компанията и във връзка с политиката си за подобряване на чистотата на въздуха, Община Велико Търново няколко пъти сезира Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ за необходимостта от автоматичен пункт за непрекъснат мониторинг край производствената база на „Кроношпан“ и в квартал „Чолаковци“.  

За Старата столица е планирано закупуването на още две устройства за реален мониторинг на вредните емисии. Мярката е заложена проекта на Община Велико Търново по програма Life+ за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Станциите ще бъдат закупени до есента.