/ БГНЕС
Шест общини ще подменят безвъзмездно старите печки на твърдо гориво на общо 10 000 домакинства. 60 процента от финансирането е по европейската програма „Лайф“ (Life). Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици. От утре столичани могат да подадат заявление, ако имат интерес да се възползват от възможността. 
 
София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана участват в проекта. От утре в 24-те районни администрации на София, както и в районните кметства, ще се приемат заявления от граждани, които желаят да подменят старата си отоплителна печка, заяви кметът Йорданка Фандъкова:
 
„Целта на това първо проучване е да можем да определим зоните, районите за въздействие по проекта и също така целевите групи“.

Столична община стартира кампания за безплатна подмяна на стари печки
 
В първата фаза на проекта ще се направи преглед на действащите в момента програми и ще направи анализ, за да се предложат законови промени, посочи зам.-кметът на столицата Йоанна Христова.
 
Във втората фаза ще се изпълни пилотен проект с 500 домакинства, а в третата ще се случи масовата подмяна на стари печки, като за София общият брой е 5000. Срокът за извършването всички дейности е три години.

Нова програма за по-чист въздух у нас
 
„Аз мисля, че навсякъде имаме тази осъзнатост, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас, но е добре да го казваме повече и още повече в момент, в който общините могат безплатно да подкрепят гражданите си и да сменят старите си печки на дърва и въглища“, каза Христова.
 
Социални критерии за включване в програмата не се предвиждат. Може да се наложи да бъдат въведени, обаче, ако броят на желаещите е твърде голям.