/ netinfo
Плевенският медицински университет се присъединява към информационната кампания на координаторите по донорство за област Велико Търново д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще говорят за донорството пред студенти в Плевен
netinfo

Днес, от 12.00 до 13.00 часа, двете лекарки ще бъдат на място в университета, за да се срещнат със студенти и преподаватели. По време на срещата, на която ще присъства и координаторът за Плевен д-р Георги Димитров, лекарите ще говорят с бъдещите медиците за донороството и значението на това обществото ни да бъде информирано, тъй като България все още сред изоставащите държави в Европа в това отношение.

Държавата прави кампания за насърчаване на донорството на органи

Част от срещата - разговор със студентите ще бъде и темата за мозъчната смърт, която е процес, при който е настъпило трайно и необратимо спиране на всички функции на главния мозък. А един напълно здрав пациент, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси няколко човешки живота.

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

Студентите и лекарите ще обсъдят и необходимите законодателни промени, които трябва да бъдат направени в България, за да може приживе всеки от нас да заявява желанието си да бъде донор, а не само отказа си, както е в момента.