/ БГНЕС
Държавата прави кампания за насърчаване на донорството на органи
99297
Държавата прави кампания за насърчаване на донорството на органи
  • Държавата прави кампания за насърчаване на донорството на органи
Да се насърчи донорството на органи в България – за това се разбраха управляващите и семейството на починалия Адриан Петков, който не дочака белодробна трансплантация.
 
След заседанието на Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството. „Без донори няма как да успеем", съобщи здравният министър. За да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под 10, каза министърът.

Почина мъж, чакащ за белодробна трансплантация, здравното министерство със спешни мерки

Братът на починалия Адриан – Алберт Петков обяви, че държавата се е ангажирала да помогне за насърчаване на донорството у нас. "Донорството да бъде популяризирано, хората да разберат защо е важно да си донор, как да станеш донор, какво държавата трябва да направи, че да ставаш донор по-лесно", каза Петков, като допълни, че на първо място на тези проблеми трябва да се обърне внимание. След това ни чакат само добри неща и най-вече онези, които чакат за трансплантация, допълни той. Алберт Петков е категоричен, че ще продължава да защитава тази своя кауза.
 

БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството. "Ние не само подкрепяме тази кампания, но и правим всичко възможно, за да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България", каза Ананиев. Той допълни, че се е свързал със свои колеги - министри на здравеопазването от европейски страни, които обещали методическа помощ, за да изгради страната ни екипи и да създаде условия това да се случва и България.

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

"Но, разберете, без донори няма как да успеем. За да станем редовен член на Евротрансплант, трябва да имаме годишно 70 донора, а ние имаме под 10 донора. Ако имаме успешна кампания и съберем необходимото донорство, ние можем да ползваме клиниките, които са в Европа и са на много високо равнище и тези клиники да извършват трансплантациите до момента, в който изградим капацитет в нашата страна", каза Ананиев. Той допълни, че е започнала работа по този въпрос, а по думите му капацитет се изгражда за две-три години.

БГНЕС

Освен кампания за насърчаване на донорството, здравният министър съобщи, че е възложил проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да се  разбере кой е сгрешил и да се потърси отговорност на виновните.