/ ThinkStock/Getty Images
След смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник, който не дочака трансплантация на бял дроб, днес от Здравното министерство обявиха предстоящото създаване на донорска и на трансплантационна програма, които трябва да заработят до половин година. Заради борбата с трафика на органи, от началото на годината над 115 държави в света са прекратили достъпа на външни пациенти до програмите за трансплантация, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му, за да стане страната ни член на Евротрансплант и да има достъп до европейски клиники, трябва да достигнем нивото от 10 донора на 1 милион души годишно. Според Пенков основната причина за ниския брой на трансплантациите у нас е отрицателното отношение на хората към донорството. На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия, който днес обяви, че проблемът е изцяло организационен.

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората
 
Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира, че състоянието на починалия Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е било тежко и не е позволявало извършването на трансплантация. Младият мъж беше включен в листата от чакащи към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари тази година.

„От близо месец работим по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“, заяви заместник-министър Пенков на брифинг в МЗ.

От началото на годината у нас са направени едва 30 трансплантации - най-много, общо 16, са на бъбрек, 4 - на сърце, 10 - на черен дроб. Близо 1100 души чакат за трансплантация на един от трите вида органи, обясни новият директор на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Според него, заради застоя в отношенията със страните от Евротрансплант, държавата ще предприеме алтернативна стъпка за белодробните трансплантации.
 
„Специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип“, каза д-р Христов.

Семейството на 53-годишен мъж дари органите му за спасяването на други човешки животи

Заместник-министър Пенков илюстрира негативното отношение към донорството с това, което са споделили националните координатори:
 
„Например, от 50 възможности, потенциални донори, които има в болницата, те успяват да убедят близките на максимум един или двама, за да може други нуждаещи се хора да получат органи и правото на живот“, каза Пенков.

Мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама души
 
На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от ВМА, който ръководи част от екипите по трансплантация в болницата.
 
Няма създадена добра организация, нормативна, за да се следи какво се случва с пациентите с мозъчна смърт“, допълни доц. Такоров.
 
Към момента у нас има два лицензирани центъра за трансплантация на бял дроб и на сърце - правителствената болница Лозенец и Света Екатерина.