/ ThinkStock/Getty Images
Първа донорска ситуация реализираха в търновската болница

Първа донорска ситуация бе реализирана за 2018 година в събота в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”-Велико Търново. Въпреки усилията и грижите на медиците, 53-годишен мъж изпада в мозъчна смърт, в следствие на мозъчен кръвоизлив.

Проф. Платиканов: Над 1100 души у нас се нуждаят от нов орган

Лекарите обяснили на близките на пациента, че състоянието е необратимо и поискали съгласието им да дарят органите на други тежко болни, които няма да оцелеят без присаждането им. Семейството взима хуманното решение да се извърши донорство и от болницата уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантация. 

Девети донор за годината дава шанс за живот на тежко болни

За целта самолет C-27 J “Спартан” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили транспортира екип на Военномедицинска академия от София до Горна Оряховица, който извършва експлантация на място в областния стационар. Специалистите взели черния дроб на 53-годишният мъж и след това излетели обратно към столицата, където веднага е започнала работа по подготовка на реципиент за трансплантация. 

Мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама души

Това е девети пациент, който изпада в мозъчна смърт за 2018 година в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Ръководството на търновската болница изказва сърдечна признателност на близките на донора за тяхната хуманност в този тежък момент и благодари на координаторите по донорство за областта д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.