/ БГНЕС
В България още липсва добра организация за проследяване на пациентите в мозъчна смърт
Проблемът с донорството у нас е организационен
99249
Проблемът с донорството у нас е организационен
  • Проблемът с донорството у нас е организационен
Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси живота на други четирима души у нас. Това обяви в Световния ден на донорството доц. Ивелин Такоров, ръководител на част от трансплантационните екипи във Военномедицинската академия (ВМА) в София.

По думите му в България рутинно се правят трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. И въпреки че законът е много добър, все още липсва добра организация за проследяване на пациентите в мозъчна смърт, коментира доц. Такоров.
 
По повод отбелязването на Световния ден на донорството във Военномедицинската академия се проведе информационна среща с представители на най-голямата мото организация в страната "София Райдърс".
 
България е на последно място по брой донори на един милион души, но проблемът е организационен, а не в отношението на хората към този процес, твърди доц. Ивелин Такоров.
 

БГНЕС


Сред гостите на днешното събитие във ВМА беше и бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов-Джони, който преди 11 години е бил трансплантиран с черен дроб. Самият той смята, че хората трябва да знаят повече за ползите от донорството.
 
Лекарите отбелязаха, че броят на трансплантациите у нас може да се увеличи само чрез подобряване на организацията за насочване на донори.