Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро / Дарик нюз
Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
44574
Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
  • Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
  • Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро
  • Бразилската футболна звезда Роналдо аплодира победа на Стъки в Рио де Жанейро

На 27 август Станислав Недков- Стъки стана първия българин с победа в най- популярната ММА верига на планетата- UFC. Великотърновският боец нокаутира бразилеца Луис Кейн за 4, 13 минути в първия рунд на гала- вечерта на свободните боеве UFC- 134, която се проведе в Рио де Жанейро. 18 000 зрители наблюдаваха двубоя  в категория до 93 килограма в зала „HSBC Арена". Мачът бе дебютен за Стъки в UFC и му донесе дванайсти успех на професионалния ринг, вкарвайки го в топ 10 на най- добрите бойци в света. Вчера Станислав Недков даде първата си пресконференция у нас, като изрично подчерта, че е искал тя да бъде в родния му град. Заедно с него бе и съпругата му Юлияна Дончева, която също отговори на част от зададените въпроси. 

- Стъки, къде и как премина подготовката ти за двубоя с Кейн?

- Научихме името на съперника ми 4 месеца преди мача. Тренирахме във В. Търново, в Банско и накрая край морето, където искахме да се доближим максимално до условията в Ри де Жанейро.

- Какво знаеше предварително и какво научи по време на самия мач за съперника си?

- Знаех, че е по- висок и по- тежък от мен, че играе с обратен гард, че е сериозен боец- шампион на страната си по муай тай и носител на черен колан по бразилско жиу жицу. Знаех и, че в нашата ММА верига- UFC, в която са селектирани 350 бойци от целия свят той е под №4 по точно пласирани тежки удари.

- Преди двубоя те определяха като аутсайдер?

- /Стъки/ Да повечето медии и букмейкъри даваха по- големи шансове на съперника ми, заради факта, че бях дебютант, две години не бях играл официален мач, съперникът ми бе по- опитен и не на последно място се радваше на бурната подкрепа на 18000 зрители в родината си. /Юлияна/ Интересно е, че докато българските медии бяха скептично настроени многократният световен шампион Ранди Котур заложи на Стъки.

- Мачът бе предаван и по телевизията?

- Тази гала- вечер бе под надслов "Бразилия срещу останалия свят", защото във всяка от 12- тте срещи играеха бразилец и чужденец. Във всички 11 други мача победиха представителите на домакините. Благодаря на Господ, че аз успях да спечеля моя мач. Нашата среща бе първата, която влизаше в пакета от пет срещи, които се плащаха от телевизионните зрители допълнително и след нея разбрах, че само в Бразилия са я гледали над 30 милиона души.

- Кейн започна по- активно?

- Това бе част от тактиката, която разработихме с треньорите ми. Знаехме, че той обича да води боя и за това решихме да го заблудим, че му давам инициативата и бягам от боя. В началото отстъпвах и търсех контраатаката. Аз самия не започнах достатъчно добре и когато разменихме първите удари, разбрах че ще има як бой и трябва да се събера и да дам всичко от себе си. В мига, в който пласирах два тежки удара и той се разтресе усетих, че е дошъл мига да приключа схватката и го направих. Радвам се, че тактиката ни успя и успяхме да зарадваме много хора, които ни стискаха палци. Обадиха ми се много приятели от цял свят, за да ми кажат, че са се събрали и са гледали мача, който им е доставил радост. /Юлияна/ Поздрави го дори Кевин Ранделман, когото Станислав победи преди две години в Япония.

- Г- жо Дончева, как се чувствахте вие в залата в по време на мача?

- Станислав не каза, че това му бе първата среща в клетка. От информацията, която имаме много силни бойци са губили дебютните си срещи в клетка, защото тя е по- специфична в сравнение с ринга. В огромната зала аз бях единственият човек, който го подкрепяше. Всички останали викаха за противника му. Ако не си достатъчно психически устойчив в такава обстановка можеше да се сринеш. Признавам си, че когато получи удара, който му разкървави лицето просто спрях да гледам. Изненадах се, когато цялата публика замълча и чух телефона си. Беше синът ми, който се обади от България и каза: "Честита победа". Така разбрах, че е спечелил. Тогава залата изригна в ръкопляскания, хората станаха прави. Сред зрителите на първите редове бяха футболната звезда Роналдо и още много популярни в Бразилия хора. Да го аплодират всички тези хора, завит с българския трибагреник е невероятно изживяване. Радвам се, че още там Станислав посвети победата си на България. Той където и да отиде казва, че е от В. Търново и България и е отхвърлил доста предложения да смени града и страната си.

- Стъки, имаш ли някакъв свой ритуал, който спазваш преди всеки от мачовете си?

- Аз съм вярващ човек и всеки ден сутрин и вечер си казвам молитвата и се уповавам на Бог. Винаги съм търсил Божията подкрепа. Имам си традиция преди всяко пътуване да отида при отец Асен и заедно да се помолим за успех. Освен на него държа да благодаря на Митьо Вълев от Михалци, моят лечител, който винаги е успявал да ме вдигне на крака, когато съм имал травми, на треньорите ми Георги Делчев и Борислав Бояджиев, на боксовия национал Тервел Пулев, който тренира с мен в заключителния етап на подготовката, на председателя на Федерацията по смесени бойни спортове Камен Попов, както и на всички подкрепили ме приятели и спонсори. Естествено и на Евгени Донев, с когото съм работил за предишните ми 11 двубоя.

- Разбрахме, че сте имали покана за среща с президента на Бразилия Дилма Русеф?

- Тя Юлияна скромничи, но наистина имахме покана от кабинета на Дилма Русеф за среща. Просто програмата не ни позволи да пътуваме от Рио де Жанейро до столицата на страната град Бразилия. Самият факт, че ни уважи обаче говори много за подкрепата и, като българка и като жена управляваща една от най- прогресиращите страни в света.

- Стъки, ще продължиш ли да тренираш във В. Търново?

- Ще продължа, независимо, че тук условията са много лоши. Истината е, че ние спортистите носим слава на нашия град, а тренираме в мизерия. Искам да ви попитам вас журналистите колко пъти се питали кмета защо не се ремонтира спортната база, защо няма терени и спортни площадки по кварталите. Защо в залите мирише на мухъл и много спортуващи няма къде да тренират или пък рискуват да получат травми и да се разболеят. Ето и аз искам зала, в която да работя с деца, защото интересът е огромен, но няма.

- Истината е, че много пъти сме го питали, ще питаме и следващия. Кога отново ще имаш мач?

- Не мога да кажа кога ще бъде, може би около Нова година. Всичко зависи от ръководството на UFC. По договор трябва да играя по 2- 3 срещи годишно...

Повече за схватката с Кейн, чуйте от Стъки в първия звуков файл.

Как се чувстваше Юлияна Дончева в залата по време на мача, чуйте от нея във втория звуков файл.

На кого благодари Стъки и какво попита журналистите, чуйте в третия звуков файл.