Акад. Благовест Сендов става 41-я почетен доктор на ВТУ
Акад. Благовест Сендов става 41-я почетен доктор на ВТУ / DarikNews.bg, архив

Академик Благовест Сендов ще бъде обявен официално за почетен доктор на Великотърновския университет на церемония от 16,00 часа в 321 аудитория на Ректората. По време на официалната церемония световноизвестният учен ще получи инсигниите (ритуалната тога, почетния знак на ВТУ и почетната диплома) и ще изнесе академичната лекция на тема: "Образованието в информационната ера".

Акад. Сендов е 41-ят Doctor honoriscausa на Алма матер. Почетното звание му се присъжда за забележителни постижения в „теорията на апроксимациите", изчислителната математика и информатика, за активно участие в основаването на Факултет „Математика и информатика" на Великотърновския университет, както и за развитието на академичния състав на факултета.

Благовест Сендов е бил председател на Българската академия на науките, председател на  37-то Народно събрание и посланик в Япония.

Известният математик има  над 270 публикации, от които над 200 научни труда, 7 монографии, издадени в авторитетни международни издателства, много учебници, книги и популярни статии.

За своите заслуги акад. Сендов е получил многобройни високи национални и международни отличия, сред които Орден "Стара планина" - първа степен, от президента на Република България, и Орденът на изгряващото слънце - първа степен от Императора на Япония.