8 милиона евро годишно раздава Община Ниш на спортните си клубове
8 милиона евро годишно раздава Община Ниш на спортните си клубове / Дарик нюз

В. Търново и Ниш ще засилят контактите си по отношение на туризъм, култура, спорт и бизнес. Това стана ясно по време на днешното посещение на сръбска делегация при кмета на старата столица Даниел Панов и председателя на общинския съвет Николай Ашиков. В състава на делегацията бяха включени проф. Миле Илич, който е председател на Скупщината в Ниш, общинският съветник проф. Владим Пешич, който освен това е и президент на местния хандбален клуб „Червен кръст" и Иван Станкович - вицепрезидент на Хандбалната федерация на Сърбия. Гостите от Ниш са във В. Търново по покана на ХК "Етър- 64". Женските отбори на двата клуба ще изиграят две контролни срещи.

  Великотърновски месопроизводители ще посетат панаира в Ниш, който ще се проведе през април, а сръбски представители ще участват в тазгодишното изложение на международната туристическа борса „Културен туризъм" в старата столица.

Годишно Община Ниш отделя 8 милиона евро за спортните си клубове. Половината сума разпределя кмета, другата половина комисия към Местния парламент. Парите обаче са само за олимпийските спортове, уточни проф. Пешич. Хандбалният "Червен кръст" получава субсидия от 11 000 евро на година и се състезава в челото на Първа сръбска дивизия /б.р. "Б" група/. Футболният "Раднички" е стимулиран с  360 000 евро и в момента се бори за влизане в елита. Спортната база се ползва безплатно от клубовете в Ниш, но в други градове се плаща наем, обясни още проф. Пешич. Някои от клубовете събират месечни такси от обхванатите деца, докато други като "Червен кръст" водят заниманията с подрастващите безплатно.