400 души гасили пожара на Арбанаси,  предизвикала го човешка небрежност
400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикала го човешка небрежност / Дарик нюз
400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
55215
400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
  • 400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
  • 400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност
  • 400 души гасили пожара на Арбанаси, предизвикан от човешка небрежност

Около 400 души са участвали в гасенето на избухналия вчера в местността "Лакото" на Арбанаси пожар. Огнената стихия се е разпростряла върху площ от 300 декара, съобщи кметът на В. Търново- Даниел Панов.Унищожени са 30 декара общинска борова гора. На всеки 20 минути лично премиерът Бойко Борисов  е  искал информация за ситуацията и е питал от какво имат нужда огнеборците. Пожарът пламна около 13, 30 часа и бе потушен осем часа по- късно. На мястото работиха противопожарни екипи от В. Търново, Г. Оряховица, Антоново, Севлиево и Дряново с 14 автомобила, военно формирование № 22790 - Г. Оряховица, НВУ „В. Левски", завод "Ивайло", водоноски на горските стопанства във В. Търново и Г. Оряховица и частни фирми, както и доброволчески отряди от Арбанаси и конната база в селото. Самолет на „Фортуна Ер" и петтонен хеликоптер МИ- 8 също помагаха в гасенето.

Човешка небрежност е най- вероятната причина за бедствието, което за малко не подпали селото и не унищожи телевизионната кула, добави Даниел Панов. Той категорично отхвърли слуховете, че е възможен умишлен палеж. Според него няма как да се смени след пожара предназначението на земята, така че е безсмислено да се пали. Районът е в забранителна зона и трябват разрешителни от министерствата на културата и земеделието. Самият Даниел Панов като кмет също не би покрепил подобна инициатива, защото Арбанаси трябва да се развива в друга посока. Огънят по думите му е тръгнал от крайните къщи, чиито собственици на този етап се проверяват и където по разкази на очевидци са се палили съчки.

Повече чуйте от Даниел Панов в първия звуков файл.

Даниел Панов благодари на всички, които са участвали в битката с огъня и разкритикува зяпачите, които са пречили със забележки и подмятания, а не са се включили да помагат.

Още по темата във втория звуков файл. 

Пожарът е бил най- силен през първите два- три часа, заради силния вятър, разказа Веселин Станков- началник-сектор „Планиране, превантивна дейност и контрол" в  търновското звено „Пожарна безопасност и защита на населението". Тогава е имало реална опасност пламъците да заградят автомобилите и хората, които са се мъчили да ги спрат по посока на телевизионната кула. Самата кула се е отървала само със строшени от високата температура прозорци, заради десеметровия бетонен пръстен около нея. Под реална заплаха са били още района на Петропавловския манастир и масивите в посока село Шереметя.

Какво каза още Веселин Станков чуйте в третия звуков файл.

Глобите за палеж са от 200 до 2000 лева. Само, че в съда това е най- трудно доказуемото престъпление, добави Веселин Станков и не се сети в дългогодишната му практика да има някой осъден.

През късната есен или през пролетта изгорената местност ще бъде почистена и съвместно с „Горско стопанство" - Велико Търново ще бъде залесена, ангажира се Даниел Панов. Той припомни, че изгорелите борове са садени преди половин век.